Postopek pridelave

Prešanje sadja

Že od leta 1996 imamo v svoji dejavnosti registrirano prešanje sadja. Sadje prešamo tako za lastne potrebe, kot tudi uslugo drugim. Vsako jesen, ko sadje dozori, je pri nas zelo živahno, saj prešamo sadjarjem, kmetovalcem in vrtičkarjem iz bližnje in daljne okolice. Obratovalni čas vedno prilagodimo letini, povpraševanju in potrebam, tako da v sezoni stiskalnica deluje vsak dan v tednu po cel dan. Dobro je, če se za uslugo dogovorimo po telefonu vnaprej, tako da strankam ni treba čakati. V kolikor se boste odločili sadje prešati pri nas, vas naprošamo, da pripeljete zrele sadeže, saj bomo le tako dobili dober sadni sok.

V dvanajst letih smo si nabrali veliko izkušenj, večkrat smo tudi posodobili proizvodnjo. Stroj, ki obratuje sedaj, je dvotračna stiskalnica visoke tehnologije in ima v prvi tehnološki stopnji pridelave napravo za temeljito pranje sadja. Torej vam pridelka ni treba prati, le zrel mora biti. Kapaciteta preše je štiri tone sadja na uro, dobimo pa 70% izplen v utežnem razmerju. Dobili boste sok iz svojega sadja, lahko pa tudi našega v želenih količinah. Naša tehnologija zagotavlja iztis domala vseh snovi, ki jih sadje vsebuje in tako dobimo dober sadni sok, zdravju koristen in prijetnega okusa.

V preteklosti so pridobivali mošt iz sadja na najrazličnejše načine. Pred hišo imamo še ohranjen klesan kamen s katerim so trli sadje v polkrožnem koritu.